הכנת בית / עסק לבדיקת חשמל
מדריך הכנת בית/אתר לבדיקת חשמל
הקדמה:
במידה והלקוח מעוניין בהגדלת חיבור בגלל סיבה כזו או אחרת, או כל פעם שנעשה שינוי מהותי במתקן ביתי, אנו נדרשים לעביר אותו בדיקה. בין אם זו בדיקה מול חח"י או מול בודק חיצוני, יש צורך לבדוק את המתקן החשמלי בשלמותו על מנת לעבור את הבדיקה בפעם הראשונה.
על החשמלאי להזכיר למזמין כי מטרתה של בדיקת המתקן החשמלי באה בראש ובראשונה להבטיח שימוש תקין ובטוח של המשתמשים במתקן – דיירים ומשתמשים השונים. סיבה שניה בחשיבותה הינה שמירה על המתקן החשמלי ושלמותו לאורך זמן.
מדריך זה יכול לשמש כל חשמלאי אשר רוצה להכין מתקן חשמלי לבדיקה חיצונית, בין אם מדובר על בית פרטי או עסק , אך כעת נתמקד בהכנת מתקן ביתי לבדיקה, למרות שרוב הסעיפים נדרשים גם באתרים חשמליים מסוגים שונים.
הערה: מדריך זה מבוסס על חוק החשמל ותקנותיו ובא לרכז את מירב הצעדים והפעולות שעל החשמלאי לבדוק באתר בעת הכנת המתקן / בית לבדיקה חיצונית. אין לראות במדריך זה תחליף לחוק החשמל ולתקנות החשמל. במידה וישנה סתירה בין המדריך זה לבין תקנות וחוק החשמל, מה שקובע זה חוק ותקנות החשמל.
תהליך הכנת מתקן ביתי לבדיקה חיצונית:
טרם ביצוע הכנת המתקן לבדיקה, על החשמלאי לבדוק את כל מרכי המתקן ויזואלית, ורק לאחר מכן להמשיך לבדוק את תקינות המתקן תחת מתח.
כאן אני אפרט את רוב הדגשים עליהם עוברים הבודקים במהלך הבדיקה של מתקן הביתי, ולא סתם אם כי הסיבה לכך היא ביצוע עבירות ועבודה לא נכונה של החשמלאים דווקא בסעיפים האלה.
1. לוח חשמל ראשי של המתקן – דבר ראשון על החשמלאי לבדוק את לוח החשמל הראשי של המתקן לרבות:
· מיקום הלוח – יש לוודא כי הלוח מותקן במקום ובגובה המותרים , כאשר גובה המפסקים לא חורג מהטווח של 1.4-2 מטר מהמשטח עמידה. התקנת לוח במסדרון צר, במטבח או בחדר שירותים / אמבטיה אסורה בהחלט. במקביל יש לוודא כי הלוח הינו בעל מסד שלם ולא שבור, ללא סדקים או מכסים חסרים.
· יש לבדוק את גודל החיבור של המתקן הביתי הרשום בחשבון החשמל של הלקוח ולהשוות אותו עם גודל מפסק הראשי בלוח.
· יש לוודא כי קיים בלוח ממסר פחת ראשי type A הפועל בזרם דלף של 30 מילי אמפר בטור למפסק הראשי ולא לפניו !! במידה והלוח מחולק לכמה שדות שונים, יש לוודא כי כל המעגלים היוצאים מהלוח במתקן ביתי עוברים דרך ממסר פחת וכי אין מעגל עוקף פחת היוצא מן הלוח.
במידה ויש לוח משני במתקן, הניזון מלוח הראשי, יש לבדוק כי קיים פחת ראשי בלוח המשני. נרחיב על כך בהמשך.
· כמובן, יש לבדוק כי הממסר פחת הינו פחת דגם A ולא דגם AC הישן. אין זו חובה להחליף ממסר פחת type AC במידה והוא יימצא תקין, אך את העובדה כי הוא נאסר לשימוש במתקנים למעלה מלפני 20 שנה יש להזכיר לבעל המתקן ולהמליץ להחליפו.
· יש לבדוק ויזואלית כי כל מפסקי הלוח ניתנים לזיהוי על פי כושר ניתוק זרם קצר המקסימלי שלהם, ולפי הזרם הנקוב שלהם. אסור להשתמש עם מפסקים בעלי כושר ניתוק הנמוך מ – 6KA במתקן ביתי.
· יש לבדוק ויזואלית כי חתכי המוליכים היוצאים מהלוח תואמים לגודל המבטח שלהם. קרי, גידים של 1.5 מ"מ מוגנים ע"י מא"ז של 10A, גידים של 2.5 מ"מ מוגנים ע"י מא"ז של 16A וכך הלאה. ( ישנם בשוק גם מא"זים עם זרמים נקובים שונים כמו12A אשר מאושרים להגנה על מעגל של 1.5 מ"מ, אך הם פחות נפוצים וסיכוי קלוש שתפגשו אותם בלוחות חשמל הביתיים. )
· יש לוודא כי כל המא"זים יושבים ומהודקים היטב לפס דין ולא תלויים באוויר ע"י הגידים או לחילופין תפוסים עם אזיקונים.
· יש לבדוק כי לא חיברו יותר משני גידים ביציאה / בכניסה למא"ז כלשהו בתוך הלוח, כאשר התנאי לחיבור שני גידים הינו שיהיו מאותו חומר, אותו חתך ושהחיבור הנ"ל יתאפשר במפסק הנ"ל. כאשר יש צורך לחבר 2 גידים או יותר, בעלי חתכים שונים יש להשתמש במהדקי פס דין בלבד, אשר מיועדים להתקנה בתוך לוחות החשמל. אסור להשתמש בתוך לוח חשמל במהדקים רגילים ( שוקולדים ) או מהדקים מהירים למיניהם.
· יש לבדוק כי מספר האפסים המחוברים לפס אפסים בלוח הביתי תואם למספר הארקות המחוברים בלוח , שתואם בהתאמה למספר המא"זים של היציאות מהלוח ( למעט אפס ראשי והארקה ראשית ).
· אין לחבר שני אפסים או שתי הארקות של מעגלים שונים על בורג אחד בתוך פס הארקות/ פס אפסים.
· יש לבדוק כי צבעי המוליכים תואמים את חוק החשמל (חום, חום צהוב וחום שחור לפאזות ) , כחול לאפס וצהוב ירוק להארקה. אין להשתמש באיזולירבנד בתור סימון מוליך בלוח כאשר צבע המוליך אינו תואם. יש להחליף את המוליך למוליך בצבע המתאים לייעודו. במידה וקיימים בלוח מוליכים בצבעים הישנים, יש להתקין שרוולי סימון בקצוות המוליכים בהתאם לצבעים החדשים, וכמו כן לשלט את הלוח באופן הבא: "זהירות – הצבע הכחול יכול שיסמן מוליך אפס N או מוליך מופע ".
· כבל גמיש רגיל ( כבל פנדל – לרוב בצבע לבן ) אינו מאושר לשימוש קבוע ואינו מאושר לחיבור בלוח החשמל. במידה ויש חיבור של כבל זה, יש להחליפו בכבל / גידים קשיחים או לחילופין בכבל H0RN07 – כבל ניאופרן , המאושר לשימוש קבוע.
· אין להזין צרכן חד פאזי דרך מפסק תלת פאזי ( באחת היציאות שלו ).
· כל מעגל סופי תלת פאזי יזין צרכן אחד בלבד.
· אין להעביר כבלי תקשורת דרך לוח החשמל. לפי חוק החשמל חייבת להיות הפרדה בין כבלי חשמל למתח נמוך לבין כבלי תקשורת במתח נמוך מאוד.
· במידה ויש שימוש בגישורים של גידים גמישים בתוך הלוח, יש לוודא כי הם תואמים לגודל המבטח במעלה הזינה, וכי יש עליהם סופיות בקצוות.
· יש לבדוק כי גודל גיד הארקה ראשית תואם לגודל המתקן. חיבור הארקה ראשית של הלוח אל פה"פ או פס הארקות של הבית חייבת להיות מגיד קשיח בלבד. גיד הארקה ראשי גמיש אסור לשימוש.
· גיד אפס/הארקה ראשי חייב להיות תואם לגודל החיבור שבפס הארקות/פס האפסים. במידה וגיד הארקה ראשי/אפס ראשי גדול מהחור הכי גדול של הפס בלוח, יש להשתמש בהתקן ייעודי בלבד. אסור לפצל את מוליכי הגיד לשני חורים ע"י הפרדת גידים.
· יש לוודא כי הגידים הבאים אל תוך הלוח מושחלים בצינורות "מריכף " המיודעים לתשתית חשמל עד ללוח חשמל ללא מרווח. במידה והגידים היוצאים מהלוח מושחלים בתעלות אצבע בכניסה ללוח החשמל , יש לוודא כי כל הגידים מוגנים ע"י שרוול מתכווץ אם כי תעלה כזו אינה מהווה הגנה נוספת על הגידים. או לחילופין, יש להחליף את תעלת האצבע לתעלה שניתנת לפתיחה עם כלים בלבד.
· הזנת לוח החשמל תהיה באמצעות כבל בלבד.
במידה ולוח הראשי מזין לוח משני, הזנת לוח המשני תהיה באמצעות כבל בלבד. במידה והלוח מזין עמדת טעינה, הזנת עמדת טעינה תהיה באמצעות כבל בלבד.
בלוח חשמל המשני של המתקן יש לוודא את אותם הנושאים כמו בלוח הראשי, בתוספת:
– קיום מפסק ראשי ללוח המשני – במקרה שבו הלוח נמצא במרחק העולה על 3 מטרים מהלוח הראשי, ולא בשדה ראיה ממנו.
– לוודא כי ישנה סלקטיביות של מפסק ראשי של הלוח המשני אל מול המפסק הנמצא במעלה הזינה. הדבר הנ"ל אינו מחייב, אך רצוי מאוד ליישום.
– לוודא כי קיים ממסר פחת ראשי ללוח המשני, ושהמעגל הזינה של הלוח המשני אינו עובר דרך ממסר פחת בלוח הראשי –אחרת אין כל דרך להבטיח סלקטיביות בעת תקלה – כל תקלה בלוח המשני עלולה להקפיץ את הממספר פחת של הלוח הראשי.
הערה: יש לשמור על 30% מקומות פנויים בלוח החשמל לצורך עתודה. דרישה זו לא מוזכר בחוק, ולצערי לא נבדקת ע"י נציגי חח"י .רוב הקבלנים שוכחים מהפרט השולי הזה, אך במציאות של היום, זו טעות חמורה להשאיר לוח ללא מקומות פנויים אם כי כל הוספה עתידית של מעגלים בלוח לא תהיה אפשרית ללא הוצאה כספית מיותרת או ביצוע עבירות כגון חיבור מקבילי של כמה מעגלים למא"ז אחד משותף.
2. בדיקת טיב הארקה ובדיקת שיטת הגנה של המתקן:
זהו שלב הכי קריטי והכי חשוב בהכנת מתקן לבדיקה. קודם כל בשלב הזה יש לוודא כי המתקן מוגן בשיטת הגנה אחת בלבד מפני התחשמלות: איפוס TNC-S, TN-S, , פחת כהגנה בלעדית או הארקת הגנה TT. אין לבצע שתי שיטות הגנה בעת ובעונה אחת !
בעת בדיקת שיטת ההגנה בפני חישמול יש לבדוק כי:
א. יש למדוד עכבת לולאת התקלה, כאשר: אם לוח הראשי עשוי מחומר מבודד, לולאת התקלה אמורה להתאים למא"ז הגדול ביותר ביציאה מהלוח, ואילו במקרה של לוח מתכתי, לולאת התקלה תהיה מתאימה לגודל הפיוז של חח"י – המזין את הלוח.
ב. כאשר משתמשים בהגנת פחת כהגנה ראשית, יש לוודא כי עכבת לולאת התקלה נמוכה מספיק, אשר תבטיח כי יתפתח זרם קצר פי 10 מזרם הפעלה הנומינלי של המפסק, או לחילופין , שההתנגדות . במקרה כזה יש צורך לשלט את הלוח הראשי בשלט בולט עם ניסוח הבא: " זהירות – התנגדות הארקה גבוהה, אין להפעיל את המתקן ללא מפסק מגן "
בדיקת טיב הארקה של המתקן תבוצע ע"י :
– זיהוי מקור הארקה של המתקן הביתי. מקור הארקה כגון מערכת צנרת מים ישנה אינה נחשבת כמקור הארקה תקני.
– בדיקת רציפות הארקה בין פלח הארקה הראשי בקרבת הלוח הראשי לבין יציאות חוץ ( קוצים ) בפינות הבית.
– בנוסף, יש לוודא כי קיימות יציאות הארקה ( קוצים ) בכל ארבעת הפינות של המבנה, כנדרש בחוק, פרק הארקות יסוד.
– בדיקת קיום ורציפות הארקה בכל שקע ושקע במתקן הביתי.
– בדיקת רציפות הארקה בין הארקה לבין גופים מתכתיים של מכשירים נייחים כגון: מקרר, מכונת כביסה,שער חשמלי, מייבש ועוד.
– קיום גיד הארקה ראשי בין הלוח הראשי לפלח הארקה הראשי, התואם לגודל החיבור. גיד זה יהיה גיד קשיח בלבד.
3. בדיקת מעגלים סופיים בבית:
· יש לוודא כי מותקן מעגל סופי אחד לפחות לכל שני חדרים או לכל 40 מ"ר משטח הבית.
· לוודא כי מותקנים מעגלים נפרדים וייעודיים ( שקעי כוח ) עבור: דוד שמש, מכונת כביסה, מכונת ייבוש, מדיח כלים, תנור אפיה, מזגן אויר ותנור חימום בחדר אמבטיה. יש לוודא כי כל מעגל כזה יזין שקע בודד בלבד.
· לוודא כי בכל חדר ישנם לפחות שני בתי תקע במרחק העולה על 2 מטרים זה מזה ונקודת תאורה אחת לפחות, או בכל שטח רצפה עד 40 מ"ר.
· מנורות המותקנות מתחת לגובה 2 מטר יהיו מקובעות ע"י שני ברגים לפחות ונורות לא יהיו נגישות להוצאה ללא מכסה.
· כל בתי התקע בבית מכוסים ולא חשופים. תקינים ומחוזקים לקיר ע"י שני ברגים , כמו שנדרש בת"י 1139 .
· נורות המותקנות על קירות מתחת לגובה 2 מטר , יהיו ניתנים לפתיחה ע"י כלים בלבד.
· יש לוודא ויזואלית הימצאות גיד הארקה בכל בתי נורה/בתי תקע. יש לבדוק כי המאווררים או שאר מוצרי החשמל מאורקים. יש לבדוק רציפות הארקה בכל נקודה ונקודה ע"י מכשיר יעודי.
· יש לוודא כי בחדרי רחצה אין הימצאות של קופסאות חיבורים. במידה ויש, על החשמלאי לאטום אותם.
· יש לוודא כי בחדרי רחצה אין הימצאות מתגי תאורה.
· יש לוודא כי קיימת הפרדה מכנית בין כבלי תקשורת לכבלי חשמל בעמדות עבודה כגון D17/D14 .
· במידה ויש כיריים חשמליות בבית, אינדוקציה, יש לוודא כי מותקן שקע סיקון ( CEE ) אם כי שקע שוקו הנמכר בחנויות אינו בעל תקן ישראלי.
· יש לוודא חיבור נכון ותקין בכל בתי התקע לרבות חיבור תקין ואמין, לוודא כי הגידים אינם חשופים או פגועים בתוך בית התקע וכי קופסאות בתי התקע אינם דחוסים עד בכוח ע"י ריבוי ואורך הגידים.
· יש לוודא כי בתי תקע מותקנים בהתאם לחוק – במרחק של 60 ס"מ לפחות ממקור מים, ושאינם נמצאים מתחת לגובה ברז מים/ בקרבת צינור גז – במרחק 50 ס"מ לפחות.
· יש לוודא כי תאורה חיצונית ובתי תקע המותקנים בחוץ ( פרגולה, מרפסת ) עומדים בתקן – תאורה של IPX5 לפחות, ובתי תקע מוגני מים. ( כנ"ל גם עבור בתי תקע הנמצאים מעל השיש במטבח – כאשר יש קרמיקה מעל השיש שניתנת לשטיפה )
· מפסק דו קוטבי בלוח למכשירים נייחים כגון שער חשמלי בחצר. למאווררי תקרה ניתן להתקין מפסק הדלקה עם ניתוק אפס או לחילופין להראות כי המאוורר בעל מהדקים נשלפים.
· יש לוודא כי כל לכל צרכן העונה על ההגדרה של מכשיר נייח יש פאקט לניתוק הצרכן יחד עם ניתוק אפס. צרכנים נייחים הינם: שער חשמלי/ דוד חשמלי/ יחידת מיזוג / מאוורר תקרה וכו'. במידה ויחידת המיזוג הותקנה ללא פאקט צמוד ליחידה החיצונית, במזגנים עד 1.5 כ"ס ניתן לשלב מהדקים נשלפים ביחידה החיצונית כתחליף לאמצעי ניתוק ( פאקט ). כנ"ל לגבי מאוורר תיקרה – במידה ומפסק הפעלה שלו לא מנתק את האפס של הזנת המאורר, ניתן להוסיף בגוף המאוורר מהדקים נשלפים.
4. בדיקת הבדדה של כלל המעגלים בבית:
יש לבצע בדיקת הבדדה לכלל המעגלים היוצאים מלו החשמל.
על מנת לבצע בדיקת הבדדה, יש צורך להוציא את כל המכשירים מהשקעים בבית, כמו כן לא לשכוח להוציא את כל מגני נגד נחשולי מתח – העלולים לגרום לכשל בבדיקת הבדדה. ( ערכים אופייניים להימצאות מגנים ברקים למיניהם בעת הבדיקה הינה תוצאה של200-300 Kohm ).
יש לבדוק הבדדה בין כל זוג מוליכים בכל מעגל ומעגל , כאשר:
– עבור מתקן חדש – הדרישה הינה למינימום 1.5Mohm
– עבור מתקן ישן – הדרישה הינה למינימום 0.25Mohm
5. בדיקות תחת מתח:
כעת, לאחר שנבדקו כל מעגלים הסופיים בבית, לאחר שנבדקו כי כל ברגי החיבורים בלוח נסגרו היטב ( לא עם מברגה ) , ניתן לעבור לשלב סופי של בדיקת הבית – הרמת מתח ללוח לצורך המשך בדיקות.
לאחר הרמת מפסק ראשי – יש לבדוק את את מתחי הפאזות וכי סדר הפאזות הינו נכון !
לאחר מכן יש להרים את הפחת הראשי בלוח, ולהרים מעגל מעגל.
לאחר מכן – יש לבדוק את תקינות ממסר הפחת עם מכשיר בדיקה ייעודי – את הבדיקה ניתן לעשות או בתוך הלוח או מאחד השקעים בבית. כמובן, אין לשכוח לבדוק את תקינות לחצן הבדיקה של הפחת ע"י לחיצה.
יש לבדוק רציפות הארקה במכשירים מתכתיים כגון: מאוורר תקרה מתכתי, מנורות עם גופים מתכתיים, דוד חשמלי, מקרר,תנור, מכונת כביסה וכו'.
לאחר מכן יש לבדוק את גודל לולאת התקלה התקלה עם מכשיר בדיקה ייעודי. רצוי ונכון לבצע את בדיקת לולאת התקלה כמה פעמים, משקע הכי מרוחק בבית. ערך המתקבל מבדיקה זו אמור להיות מתאים עבור מפסק הכי גדול בלוח במקרה של לוח מחומר מבודד , או לגודל הפיוזים של חברת חשמל המזינים את המתקן הביתי במקרה של לוח מתכתי. ( ע"פ רוב, חברת החשמל מתקינה פיוזים בדרגה אחת מעל גודל החיבור של הבית )
הערה: במתקנים ביתיים, המוגנים בשיטת האיפוס, יש לנתק את האיפוס הראשי על מנת לבדוק את לולאת התקלה ללא האיפוס – קרי, התנגדות מסלול לולאת התקלה דרך האדמה. לפי חוק, במקרה זה, ערך לולאת התקלה חייב להיות נמוך מ – 20Ω, אך אם ערך לולאת התקלה גבוהה מ – 10Ω, נציגי חברת החשמל , ובצדק, ירצו לראות כי בוצע נסיון לשפר את מערך הארקות של המבנה הנבדק.
6.אופן הגשת טפסים לבדיקת מתקן
בגמר כל עבודות החשמל במתקן הביתי ובסיום תיקון כל הליקויים, על החשמלאי המבצע להגיש בקשה לבדוק את המתקן הביתי.
כל בקשה תכלול :
א. טופס הגשת מתקן לבדיקה, החתום ע"י החשמלאי המבצע.
ב. תוכנית חד קוית של לוח הבית המציינת בין היתר: את גודל חיבור וגודל ההזנה, מספרי מעגלים וייעודם, סוג וגודל ההגנות בלוח, שיטת ההגנה של המתקן בפני חשמול
ג. תוכנית חד קוית של מערך הארקות של המתקן המציינת את : שיטת הגנה בפני חישמול, גודל חיבור, גודל הארקה ראשית, מיקום הארקות אופקיות או אלקטרודות במידה ויש.
ד. טופס 4 או תעודת גמר – במקרה של מעבר מחשמל זמני לקבוע / חיבור לחשמל קבוע /בכל מקרה אחר של שינוי במבנה הנבדק.
תהליך הכנת בית העסק / מתקן תעשייתי לבדיקה חיצונית :
על מנת להכין בית עסק לבדיקת חשמל יש לעמוד בכל הדרישות ממתקן דירתי, המפורטות מעלה. בנוסף לכך, על מערכת החשמל בבתי העסק לעמוד בדרישות נוספות כגון:
– שילוט לוח חשמל על כל יציאותיו – דרישה זו לא קיימת במתקן הביתי. יש לוודא כי כל המעגלים בלוח משולטים באופן ברור. בלוחות מעל 100A חובה לשלט ולמספר את כל הגידים שבתוך הלוח, לרבות שילוט הכבלים היוצאים מהלוח.
– יש לשלט כל מעגל סופי עם שלט קריא וברור עם מספר לוח ומספר מעגל.
– יש לבדוק הימצאות ותקינות שלטי יציאת חירום ע"פ דרישות כיבוי.
– יש לבדוק הימצאות ותקינות תאורת חרום.
– יש לבדוק התקנת פס השוואת פוטנציאלים תקני בעת הצורך. בנוסף יש לבדוק כי הוא מותקן ,מחובר ומשולט ע"פ החוק.
– יש לוודא כי מפסק ראשי של המתקן מכוון לערך המתאים לגודל לולאת התקלה שנמדדה במתקן. כאמור מפסק כזה יהיה בעל מדבקה חתומה עם ערכי הכיוונון.
אלא הן רק חלק קטן מהדרישות עבור בתי העסק השונים. לכן, על מנת להתאים את מערכת החשמל בבית העסק שלכם לחוקי חשמל ולדרישות השונות , יש להיעזר בצוות חשמלאים מנוסים.
בהצלחה !
עוד כותרת
מלל – תעשה לפה העתק הדבק
יתרונות עם בולטים
- רשימות
- רשימות
- רשימות
- רשימות
- רשימות
סיכום
מלל – תעשה לפה העתק הדבק