עמדת טעינה – מה מותר ומה אסור
הקדמה:
לכולם כבר ברור שהגידול ההולך וגובר של עליית מכוניות חשמליות לכבישים במדינה רק בתחילת דרכה וכולם כבר מבינים שבעוד כמה שנים אם נרצה או לא נרצה – רוב המכוניות בארץ יהיו חשמליות. מכיוון שרוב אוכלוסיית המדינה גרים בבנייה רוויה, משימת התקנת עמדת טעינה לכל דייר שירצה בכך הינה קשה ביותר כבר בימים אלה, ובעתיד הלא רחוק זה הולך להפוך למשימה על גדר בלתי אפשרי.
בנוסך לכל אתגרי הצפיפות, ודרישות חברת אספקת החשמל, צוות חשמלאים שמתקינים עמדות טעינה אמור להיות מודע לכל ההיבטים המקצועיים והטכניים, אם זה דרישות חוק החשמל, תקנים ודרישות חברת החשמל על מנת שההתקנה תהיה חוקית ותקנית.
אז בואו נעשה לכם קצת סדר !
מושגים מעולם העמדות טעינה ( בקצרה ) :
– טעינה מהירה וטעינה איטית :
1.
עמדות טעינה מהירה הינן עמדות DC – אשר מטעינות את הרכבים בהספקים גבוהים, לרוב מעל 50KW. עמדות אלו תפגשו בתחנות דלק, בניינים ציבוריים וחניות ציבוריות למיניהם אם כי גודלם הפיזי וגודל חיבור אספקת החשמל הינם גדול יחסית ולא מותאם לבתים פרטיים. עמדה מהירה מתאימה לשני סוגי חיבור הקיימים בשוק הישראלי.
2. עמדת טעינה איטית , הינם עמדות טעינה AC – והם כל אותם סוגי עמדות טעינה שנמכרות ומותקנות בבתים פרטיים. עמדות אלו נמכרות בהספקים של 11kw / 22kw , תלוי בסוג הרכב. עמדה זו מתאימה לסוג חיבור אחד בלבד – לכן , בעת בחירת עמדת טעינה לרכבכם החשמלי, יש לברר קודם איזה סוג חיבור יש לרכב שאתם עומדים לקנות ורק אז להתאים את העמדה לרכב.
סוגי חיבורים ( פלאגים) למכוניות:
1. חיבור type 1 , המסומן כ- J1772 , מתאים לרוב לרכבים אמריקאים ורכבים מהמזרח הרחוק. חיבור זה מתאים לחיבור בהספק של עד 7.4kw חד פאזי בלבד, לזרם טעינה של עד 32 אמפר.
כ 20% מהרכבים החשמליים בארץ מתאימים לחיבור זה.
חיבור type 1 נראה כך:
2. חיבור type 2 , מותאם לתקן אירופאי ולכן גם מותאם לרוב לרכבים המיוצרים באירופה. חיבור זה מתאים לטעינה בהספק של עד 43kw , החל מזרם של 16A בחיבור חד פאזי ועד לזרם של 63A תלת פאזי.
רוב מכוניות החשמליות בארץ ( כ 80% ) באות עם חיבור Type 2.
– מטען נייד , " כבל סבתא "
זהו כבל טעינה נייד, שניתן לרכישה לפי סוג רכב, שיכול להתחבר לשקע חד פאזי רגיל של 230v. כבל זה נועד כגיבוי בלבד, לצורך טעינת רכב איטית במקומות מרוחקים ללא גישה לעמדות טעינה ( אם כי מדובר על חיבור לשקע חד פאזי רגיל ). אין להשתמש בכבל טעינה זה באופן קבוע.
שאלות נפוצות בנושא התקנת עמדות טעינה :
1. האם מותר להשתמש במטען נייד, "כבל סבתא" בטעינה ביתית ??
לא. ע"פ החוק – בבניין דירות חל איסור מוחלט להשתמש במטען נייד – אפילו אם אורכו מספיק בשביל להגיע מהשקע לרכב. כבל זה אינו מיועד לשימוש באופן קבוע, הוא איננו מוגן בפני מפגעים/ מגע מקרי. שימוש בכבל זה מותר רק בבתי קרקע עם חנייה פרטית בתוך שטח פרטי כאשר בעת חיבור כבל טעינת לרכב החשמלי הכבל אינו עובר בשטח ציבורי, או בשימוש חד פעמי במקומות מרוחקים כמו צימרים, חניונים מרוחקים וכו'. ע"פ החוק טעינה במטען נייד מוגבלת לזמן טעינה של עד שעתיים בלבד .
2. מה כדאי לבדוק טרם התקנת עמדת טעינה ?
– חד פאזי או תלת פאזי – אם אין תשתית של תלת פאזי בבית או בדירה ( לרוב בבתים ישנים ) אזי האופציה היחידה הינה עמדת טעינה חד פאזית. אך אין זה אומר שתוכלו לחבר עמדה כזו ללא כל בעיה ללוח הביתי – אם כי יש לוודא קודם שיש מספיק מקום בלוח וכי גודל החיבור בבית מספיק גדול לחיבור העמדה.
– הספק נדרש מעמדת טעינה – טעות נפוצה בקרב החשמלאים והלקוחות כי העמדת טעינה היא הקובעת את הספק / מהירות
הטעינה. אז זהו שלא !
הרכב קובע את מהירות הטעינה המקסימלית שלו – ואם ברצונכם להגביל הספק טעינה זה להספק הנמוך מזה – לרוב תוכלו לעשות זאת באמצעות אפליקציה של העמדה. קודם תסגרו על סוג הרכב, אחרי זה תתאימו את סוג העמדה לסוג הרכב – הספק
מקסימלי מתאים וסוג כבל. כמובן שעדיף תמיד להתקין תשתית חשמל בהתאם לערך המקסימלי של העמדה. במידה ויש אילוצים בשטח, תמיד תוכלו להגביל את ההספק ע"י האפליקציה.
– גודל חיבור של הבית – נדרש לבדוק קודם את גודל החיבור של הבית – אם כי בשטח, זה לא תמיד תואם לגודל חיבור המקורי של הבית. לכן, לראות את גודל המפסק הראשי של הבית זה לא תמיד מספיק. גודל חיבור מקורי ( אמיתי של הבית ) יהיה רשום בחשבון החשמל של אותו מספר חוזה / מונה.
3. האם מותר להזין עמדת טעינה מלוח ציבורי ?
הזנת עמדת טעינה פרטית מלוח ציבורי הינה החלופה האחרונה והכי פחות רצויה להזנת עמדת טעינה במתקן דירתי. רק במקרה ואין חלופה אחרת – יש לוודא כי הזנת עמדה לא נעשית מלוח/ שדה חיוני של לוח הציבורי, יש לוודא כי חיבור עמדת טעינה לא יגרום לעומס יתר של הלוח הציבורי אשר יכול לגרום לכשל / הפסקת עבודה תקינה וסדירה של צרכני הלוח הציבורי.
בנוסף על המזמין להוציא אישור מועד הבניין כי הם מרשים לו להתחבר ללוח הציבורי וכי הם מודעים לכך שעצם חיבור זה יכול למנוע מדיירים אחרים בעתיד להתחבר באותה צורה אל הלוח הציבורי. התחברות ללוח הציבורי כרוכה בהוצאות נוספות כגון :בדיקת העמסה של הלוח, בדיקת ותיקון לוח הציבורי שלרוב לא נמצא במצב תקין , הוספת מונה למעגל הזנת העמדה ע"מ להתחשבן מול הועד בית על צריכת החשמל. ואחרי כל זה, אף אחד לא מבטיח לכם שבעתיד לא תתבקשו ע"י ועד הבית להתנתק מהלוח כי דיירים נוספים ביקשו ולא יכולים להתחבר כמוכם ללוח הציבורי. זה כבר כאן וזה קורה בבתים רבים.
4. איזו חלופה הכי טובה להזנת עמדת טעינה בבניין דירות ?
כל מקרה לגופו – בהינתן וריכוז מונים נמצא בקומת קרקע/קומת חניון תת קרקע, מן הסתם עדיף ורצוי להתקין לוח פיצול דירתי שיותקן בסמוך לארון מונים, ומשם יזין את עמדת הטעינה. במידה והמונה של הדירה נמצא בקומת הדירה – יש
לבדוק האם יש מקום וגישה לפיר הכבלים ע"מ להוריד את כבל ההזנה עד לעמדה. לצערי אפילו כיום, ברבי קומות, לא לוקחים בחשבון את הצורך של הורדת תוואי כבלים לעמדות טעינה אם כי לפעמים הורדת כבל הינה משימה בלתי אפשרית.
אופציה נוספת היא כמובן חיבור כבל הזנה של עמדת הטעינה ישירות מלוח הדירתי , אך בשביל זה יש לוודא כי יש מספיק מקום בלוח ע"מ לבצע את פיצול ההזנה, וכמובן כי גודל חיבור מתאים.
חלופה נוספת, שמתאימה לבנייני דירות הינה פנייה מרוכזת של מספר דיירים או של ועד בית אל אחת חברות ניהול טעינה חכמה –אשר תבטיח, כי כל הרכבים שמחוברים למערכת הטעינה יוטענו עד הבוקר גם כאשר מספרם ( הספקם ) גדול יחסית לגודל החיבור בבניין. במקרה כזה כל מערכת הטעינה תחובר לרוב ללוח ייעודי , המוזן מלוח הציבורי של הבניין / או לחוליפון מהזנה נוספת במידה ויש. במידה נדירים בהם יש מספיק מקום בלוח ציבורי הקיים, ניתן יהיה להתחבר עם העמדות לשם , אך רוב הסיכויים שעדיין יהיה צורך לעשות הגדלת חיבור ללוח הציבורי. חלופה זו מתאימה לבניינים מרובי דירות – שם יש דרישה כמה וכמה עמדות טעינה כבר עכשיו, וכאשר החלופות של התקנות עמדות אישיות מהמונים או מהדירות אינה ברת ביצוע.
כך או כך, בכל דרך שתבחרו, תצטרכו ביקור ראשוני של אנשי מקצוע אשר יעשו סיבוב מקדים במקום מגוריכם, יבחן את כל אפשרויות ההתקנה ויבחר בשבילכם את האופציה הכי כדאית.
5. האם חייב להזמין בודק חשמל לעמדה ?
כן. חייב.
סעיף 12 של הנחיות להתקנת מערכת טעינה לרכב חשמלי – 22.03.2023 חשמליות של רשות החשמל מפרט את הדרישה לבדיקת עמדת הטעינה. בנוסף, ישנה הבהרה בנושא בדיקת עמדות טעינה לזינת כלי רכב חשמליים.
רוב החברות/חשמלאים כיום נמנעים מלהביא בודק חיצוני לעמדות הטעינה/מפילים את האחריות למזמין העמדה, ולא רק בגלל העלות אלא בגלל שזה מצריך הגעה נוספת של החשמלאי לאתר.
רק תזכרו – במקרה של תקלה/שריפה / או פגיעה ברכוש או בנפש, אם אין לכם דוח בדיקת עמדה, תצטרכו למצוא לעצמיכם כמה עורכי דין טובים במיוחד. בדיקת עמדה בודדת בממוצע נעה בין 650-850 ₪ . אז תעשו חשבון לבד.
6. האם מותר להתקין שקע שירות ישראלי רגיל בצמוד לעמדת הטעינה ?
ע"פ התקנות לעמדות הטעינה – מעגל הזנה לעמדת הטעינה יהיה ייעודי לעמדת הטעינה בלבד, ללא פיצולים לצרכנים / עמדות אחרות. אם בכל זאת מעוניינים להתקין שקעי שירות בצמוד לעמדת הטעינה – הדרך התקנית לעשות זאת היא
ע"י התקנת לוח משנה בצמוד לעמדת הטעינה, כאשר את הפיצול והמפסק הגנה נפרד לשקעי השירות יש לבצע מתוך הלוח המשנה, וכאשר ההגנה והפחת הייעודי של עמדת הטעינה יותקנו גם הם בלוח משנה זה. במקרה כזה – ייחשב המעגל הסופי המזין את עמדת הטעינה למעגל שבין הלוח המשנה לבין העמדה.
7. אם כך, איך לחווט את לוח הפיצול במקרה של התקנתו בצמוד למונה חח"י של הדירה ?
להלן סכמת חיבורים בסיסית של לוח הפיצול בצמוד למונה:
8. האם חייב להתקין מפסק ראשי בלוח הפיצול ?
ע"פ החלטת רשות החשמל, לוח הפיצול דינו כלוח חלוקה. כאשר לוח חלוקה דינו כלוח חשמל לכל עניין. אי לכך, חובה
להתקין מפסק ראשי בלוח הפיצול.
9. האם חייב להאריק עמוד מתכתי שמחזיק את העמדה ??
במידה ועמוד עליו יושבת עמדה הינו מתכתי, עמוד זה נחשב כשירות מתכתי לכל עניין, ולכן חובה להאריק את העמוד בגיד הארקה נוסף, נפרד ממעגל הזינה של העמדה. כל מסגרת מתכתית אחרת או גדר נחשבים גם הם לשירות מתכתי,
ומחויבים בהארקה.
10. איזה סוג מפסק מגן צריך להתקין לעמדת טעינה ?
לפי החוק , כל עמדת טעינה תוגן ע"י ממסר פחת ייעודי משלה. ממסר פחת זה יכול להיות :
מסוג Type B – בכל מקרה.
מסוג Type A – במקרה והעמדה כוללת בתוכה התקן זיהוי זליגה בזרמי DC. אם העמדה כוללת בתוכה מפסק פחת מובנה מסוג Type B – אין להתקין מפסק מגן מסוג Type A במעלה הזרם.
מסוג Type F – בכל מקרה.
מסוג Typa AC – אסור להתקנה בכל מקרה.
11. האם חובה להתקין מנתק בצמוד לעמדת הטעינה ??
כן, לפי סעיף 4(ז) – בסמוך לכל עמדה יותקן אמצעי ניתוק אשר ינתק את העמדה. מפסק זה אינו נדרש כאשר מותקן מפסק זרם הניתן לנעילה בלוח המזין.
הערה: טעות נפוצה בקרב הרבה מתקינים : כל אמצעי הניתוק חייבים להיות בגובה בין 1.4 – 2 מטר מהרצפה. במידה והותקן מנתק בגובה הגבוהה מזה, אין לו שום ערך אם כי בעת הצורך לניתוק מהיר של מעגל הזנה מנתק זה לא יהיה נגיש
לאדם ממוצע.
12. התקנה סמויה – מה היא ומתי דרושה ?
לפי התקנה 4(ה) מעגל הזנת עמדת הטעינה אשר מוזן מלוח אחד , ועובר בשטח שמוזן מלוח אחר, תהיה בהתקנה סמויה לכל אורכה. במקרה של בנייני רבי קומות, מעגל הזנת עמדה מלוח ביתי/ מלוח פיצול בדיוק מתאר את המקרה הנ"ל אם כי
הזנת שטח הציבורי שבבניין מוזן לרוב מלוח ציבורי. במקרים אלו יש לדאוג להתקנה סמויה של המעגל לכל אורכו.
התקנה סמויה לפי ההגדרה המורחבת בקובץ ההנחיות להתקנת מערכת טעינה לרכב חשמלי , פרק הגדרות:
התקנה סמויה – התקנה של כבל שאינו נראית לעין בתוך אדמה, קיר, תקרה, רצפה ,מחיצה, צינור או מובל אחר הרציפים לכל אורכם, ללא אפשרות פתיחת פתחים , הורדת מכסים או סילוק מחיצות, אלא באמצעות כלים בלבד.
מכאן ניתן להבין שכבל הזנה לעמדה חייב להיות מותקן בתעלה סגורה עם מכסה שנסגר עם ברגים, או במריכף
לכל אורכו. גם שימוש במרירון עם כל אביזריו לאורך ההתקנה מותר לשימוש למרות שהוא לא עונה על הדרישה של פירוק המובל עם כלים בלבד, אך במקרה והתקנה בוצעה כראוי , נדירים המקרים שבהם הבודק ישלול התקנה זו.
בכל מקרה , אין זה משנה באיזה סוג מובל / תעלה תבחרו, יש לזכור לשלט את מעגל ההזנה לכל אורכו
בשילוט קריא וברור לגבי מקור ההזנה, מספר מעגל ושם העמדה או מספר הדירה/חנייה.
13. אם ניתן להזין עמדת טעינה מהזנת עמוד תאורה הצמוד למיקום החנייה ??
אסור להתחבר להזנת עמוד התאורה בשום מקום ובשום מקרה. וזאת מכמה סיבות:
א. מתקין העמדה לא יכול לדעת מה היא שיטת ההגנה של עמוד התאורה בפני חישמול – וכל חיבור כזה יכול לערבב בין שיטות ההגנה – דבר שהחוק אוסר עליו. ביצוע הארקה לא נכונה במקרה כזה מהווה עבירה פלילית.
ב. כל תקלה בעמדה או במערכת הטעינה עלולה לגרום להאפלה של מעגל התאורה.
ג. מפסק המגן על מעגל הזנת עמודי תאורה לרוב יהיה בעל זרם נומינלי של 10Ω – חיבור של טעינת רכב למעגל זה יגרום להפלתו.
ד. עמודי התאורה מוזנים מלוח ציבורי או ממרכזיית תאורה – ואין שום דרך להתחשבן על צריכת החשמל של העמדה.
עוד כותרת
מלל – תעשה לפה העתק הדבק
יתרונות עם בולטים
- רשימות
- רשימות
- רשימות
- רשימות
- רשימות
סיכום
מלל – תעשה לפה העתק הדבק