תהליך הקמה של מערכת ביתית
הקדמה:
מדריך זה יכול לשמש כל חשמלאי מתחיל אשר רוצה להקים מערכת סולארית ביתית .
המדריך נועד בשביל לעשות לכם קצת סדר בכל הנוגע לתהליך הקמת מערכת סולארית פרטית, וכמובן לרכז את כל הטפסים הדרושים ולאופן הגשתם. כאן תמצאו את שלבי תהליך הרישום וההתקנה של מערכת סולארית סטנדרטית, לשימוש ביתי, עד 50kw.
מסלול הירוק של חברת החשמל והספק כולל של המערכת
בחודש יולי 2023, יצא עדכון מחברת החשמל, כי כל מערכת סולארית עד להספק מותקן של 15kva מקבלת אישור אוטומטית מחברת החשמל.
לפי הגדות ייצור מבוזר, ( https://iec-hamaagal.co.il/regulations_power ), הספק מותקן במתקנים סולאריים הינו הספק המהפכים מוכפל במקדם הספק 0.9
אז למה הכוונה 15kva ? הכוונה היא להספק המערכת בצד של מתח חילופין, AC, ולא להספק הכולל של הפאנלים, אותו מסמנים ביחידות kw. במילים פשוטות יותר – אם יש לכם גג מספיק גדול, אתם יכולים, ואף רצוי , להתקין יותר פאנלים, בהספק גבוהה יותר מ – 15kva, אם כי למערכת יש הפסדים, והתפוקה המקסימלית של כלל המערכת גם כך מושגת רק לטווח של פרק זמן קצר יחסית במהלך כל יום שימשי. רוב הממירים הסולאריים בשוק מיועדים ויכולים להיות מועמסים עד 50% יותר מההספק הנקוב שלהם. ז"א, במסלול הירוק והמהיר של חח"י , ניתן לחבר לממיר של 15kva פאנלים בהספק כולל של עד 22.5kw!! נכון להיום, תחילת שנת 2024, בהתאם לפאנלים שיש היום בשוק, בחישוב גס, תצטרכו גג של כ- 170 מ"ר על מנת למקם מערכת בסדר גודל כזה !
במקרה ואתם רוצים להקים מערכת סולארית ביתית , הגבוהה מהספק המקסימלי שצוין מקודם, מסלול הירוק כבר לא תקף במקרה כזה, לכן רצוי מאוד קודם לבדוק היתכנות של הקמת מערכת סולארית בהתאם לאזור המגורים, במפה המתעדכנת של חברת החשמל:
https://iec-hamaagal.co.il/distributed_production_potential
במידה והחלטתם לקחת את הסיכון ולבקש להקים מערכת גדולה יותר, באזור האדום, ביכולתכם לשלוח את טפסי הרישום למדור ייצור מבוזר במקום מגוריכם. נציגי חח"י יבחנו את בקשתכם ע"פ תנאי מערכת ההולכה של חברת החשמל באזוריכם נכון לתקופת הגשת הבקשה. את הכסף עבור פתיחת התיק ,כ- 600 ₪ לא ניתן יהיה להחזיר במקרה של תשובה שלילית.
https://www.iec.co.il/content/renewableenergy/lobbies/lobby
שלבי פתיחת הזמנה:
לאחר בחירת גודל המערכת אותה תרצו להתקין, ולאחר בירור היתכנות הקמתה מול חברת החשמל, יש לבצע רישום ( פתיחת הזמנה ) באתר חח"י.
- להלן דרכי התקשרות עם נציגי חברת החשמל לפי אזור מגורים.
את הרישום למסלול הירוק ניתן לעשות כאן , ותוך כמה דקות אחרי מילוי הטופס תקבלו מייל המאשר את רישומכם למסלול. את התשלום עבור פתיחת הזמנה תדרשו לשלם כבר בשלב זה.
- מיד לאחר מכן, אתם תקבלו מייל אוטומטי, המאשר את רישומכם למסלול המהיר. מספר ההזמנה שתקבלו ישמש אותכם לאורך כל הדרך.
קבלת מייל זה מהווה אישור לתחילת עבודות הקמה של המערכת הסולארית.
שלבי הקמת המערכת הסולארית:
שלב זה נתון לשיקול המתכנן והמתקין בשטח. אני אפרט כאן רק קומץ דגשים לתכנון והקמה מערכת סולארית טיפוסית, תוך כדי כמה דגשים שיכולים לחסוך לכם זמן.
- בדיקת לוח החשמל של הלקוח ובדיקת התאמתו לחיבור למערכת הסולארית – בשלב זה יש לבדוק כי קיים לוח תקני, כי גודל החיבור של הלוח הינו לפחות 3x25A, אם כי בחיבור חד פאזי ניתן לחבר מערכת עד 5KVA בלבד. כמובן יש לקחת בחשבון כי יש לפחות 4 מקומות פנויים לצורך התקנת מפסק ראשי של מערכת הסולארית.
- יש לבדוק כי קיימת הכנה בין לוח החשמל של הבית לבין הגג – יש לקחת בחשבון כי יש צורך להעביר כבל הזנה 5x6mm למערכת הסולארית, גיד הארקה ראשי נוסף בגודל 16מ"מ, וכבל רשת ( בנפרד ) עבור התקשורת של הממיר. אם אין הכנות – יש לוודא כי קיימת גישה וניתן לבצע את הנחת התשתית המתאימה.
- תיכנון פריסת המערכת הסולארית על סמך נתוני הגג – ממדים, כיוונים ושיפועים. תיכנון הפריסה אמור להיות על סמך מבנה הגג בפועל, על פי מיקומי דודי חשמל, יחידות מזגן חיצוניות וכו'. יש לקחת בחשבון מעברים בין שורות הפאנלים לצורך תחזוקה וניקיון. ישנן כמה תוכנות חינמיות לתכנון אופטימלי של פריסת הפאנלים, כגון PVsyst. כמו כן, תצטרכו לשרטט תוכנית העמדה של הפאנלים בתוכנת שרטוט כלשהי – וזאת על מנת לבצע הזמנת קונסטרוקציה ע"פ התיכנון מאחד הספקים, וגם לשלוח את תוכנית העמדה לחח"י כאחת הדרישות.
תכנון נכון = פריסה אופטימלית של המערכת = יעילות מקסימלית של המערכת הסולארית !
- בעת פריסת הפאנלים יש לקחת בחשבון גם את אופן חלוקת כלל הפאנלים לסטרינגים ( String ), כאשר לכל סוג ממיר יש מגבלה מינימלית ומקסימלית של כמות פאנלים לכל סטרינג.
5. בבחירת מיקום הממיר יש לקחת בחשבון מרחק מהלוח , השארת מקום ללוח AC ולוח DC וכמובן מיקום אופטימלי כלפי הפריסה של הפאנלים. דבר נוסף שחשוב לקחת בחשבון הוא מיקום הממיר וקופסאות AC ו- DC: רצוי מאוד שלא יהיו תחת כיפת השמיים ולא בשמש – בחירה נכונה של מיקומם יבטיח עמידות שלהם לאורך שנים. אחת האפשרויות העדיפות היא למקם את הממיר וקופסאות החיבור על גבי הקונסטרוקציה של הפאנלים, מתחת לפאנל.
6. תכולת קופסת AC : יהיה מנתק 4 קטבים המתאים לגודל הזרם של המערכת המתוכננת – ע"פ גודל הממיר הנבחר. בטור אליו רצוי ( אך לא חובה ) להתקין ממסר פחת. במקרה הזה אין חובה להתקין ממסר פחת בזרם דלף של 0.3A בדומה למתקן ביתי, אלא רצוי וניתן לבחור ממסר פחת בעל זרם דלף גבוהה יותר – 0.1A או 0.3A. וזאת כי לפאנלים סולאריים אחדים יכולה להיות זליגה טבעית. ניתן ( אך לא חובה ) להוסיף מגן נגד מתחי יתר – שיחובר ישירות למערכת הארקה של הבית
7. תכולת קופסת DC : מנתק דו קוטבי לכל סטרינג של פאנלים. מגביל זרם ( פיוז ) , בבית פיוזים ייעודי בטור לכל מנתק DC
8. את פס השוואת פוטנציאלים המקומי של מערכת הסולארית יש להתקין בתוך קופסת CI – וזאת משתי סיבות : מהווה הגנה מכאנית לפס בפני פגיעות , אם כי מדובר בהתקנה בגובה נמוך יחסית לרצפה. סיבה שניה הינה מניעת תהליך חלודה מהירה של הפס ושמירתו לאורך שנים.
שלב בדיקת המתקן ע"י בודק פרטי:
מיד לאחר גמר העמדת המתקן הסולארי, לאחר חיבורו אל הלוח, ניתן להזמין בודק חיצוני שיבדוק את המתקן.
כמה דגשים לפני שמזמינים את הבודק הפרטי:
- לאחר חיבור המערכת אל הלוח, רצוי מאוד לבדוק רציפות הארקה של המתקן לכל אורכה ובין כל חלקיה.
- רצוי מאוד לבדוק הבדדה של כבל הזנה הראשי של המערכת.
- לבדוק את טיב החיבורים, חלוקה בין צד AC לצד DC של המערכת, שילוט אביזרי וחלקי המערכת כנדרש ע"פ חוק החשמל.
- רצוי מאוד לבדוק פעם נוספת את טיב החיבורים של הפאנלים הסולאריים, וכי אין טעויות בחיווט אשר עלולים לגרום לאי זיהוי / עבודה לא תקינה של הסטרינג או כלל המערכת, אם כי הדבר עלול לגרום לפסילת הבדיקה.
לצורך הזמנת בודק חשמל ובדיקת מתקן הסולארי , תצטרכו להכין את הטפסים הבאים:
- מפרט טכני של סוג הפאנל הסולארי המותקן במערכת הסולארית. מפרט זה ניתן להורדה מאינטרנט ע"פ דגם הפאנל. את טופס הנ"ל יהיה צורך לשלוח גם בשלב הבא של הגשת הטפסים.
- תוכנית העמדה של המערכת הסולארית לרבות ציון מיקום הממיר. את תוכנית העמדה יהיה צורך לשלוח גם בשלב הבא של הגשת הטפסים.
- תוכנית חד קוית של מערכת הסולארית לרבות תוכנית הארקות. את תוכנית חש קווית זו יהיה צורך לשלוח גם בשלב הבא של הגשת הטפסים.
- הצהרת חשמלאי חתומה ע"י חשמלאי שביצע את העבודה.
שלבי הגשת הטפסים:
אז מה שולחים ?? לאן שולחים ?? ועם מי מדברים ??
בגמר ביצוע העמדה של המערכת , מיד לאחר בדיקת המתקן ע"י בודק פרטי, ניתן יהיה לשלוח את כל הטפסים הרלוונטיים אל מחלקת ייצור מבוזר ע"פ מקום ההתקנה.
רצוי ביותר לכלול בגוף המייל את מספר ההזמנה יחד עם שם בעל החשבון חשמל. יש לזכור כי בעל המיתקן, או בעל הבית יהיה/תהיה רק מי שחשבון החשמל רשום על שמו.
על מנת לקצר זמנים ולמנוע התכתבות מיותרת מול גורמי חח"י, יש לכלול במייל זה את כל הטפסים הבאים:
- טופס הגשת מתקן לבדיקה. טופס זה ניתן להורדה מאתר חברת החשמל והוא אמור להיות חתום ע"י חשמלאי המבצע את העבודה או מי שמגיש את המתקן לבדיקה.
- טופס 1400 של רשות המיסים, החתום ע"י בעל המתקן.
- הסכם הצטרפות לשילוב מערכת פוטו-וולטאית. הסכם זה שנשלח בעת הרישום למסלול, אמור להיות חתום ע"י בעל המתקן בכל דף לרבות ציון תאריך.
- בקשת שילוב מתקן ייצור פוטו וולטאי לרשת חברת החשמל. בטופס זה תצטרכו לציין את סוג ומספר המהפכים והפאנלים. בטופס הנ"ל יש לציין את הספק הכולל של המערכת הסולארית, ולציין האם תדרש הגדלת חיבור למתקן.
- דיווח על ביצוע עבודות ומבנים הפטורים מהיתר. את הדיווח ניתו לבצע בלינק הבא. לאחר מילוי כמה פרטים על מיקום המדויק של המערכת לפי מספר גוש/חלקה, תקבלו את האישור למייל.בקטגוריית סוג העבודה יש לבחור תקנה 24- התקנת מתקן פוטו-וולטאי שהספקו עד 50 קילוואט ומטה.
- גרמושקה של הבית שבו מותקנת המערכת. רצוי מאוד גם לציין על גבי הגרמושקה את המיקום של פילר החשמל – במידה והוא לא מצוין, וגם את מיקום הממיר. את הטופס גרמושקה של הבית אתם אמורים לקבל מבעל המיתקן.
- טופס 3 – היתר בנייה של הבית. בניית מערכת סולארית כדין מותרת רק על בתים שקיבלו היתר בנייה. את הטופס אתם אמורים לקבל מבעל המתקן.
- הצהרת חשמלאי מבצע – סולארי. טופס הצהרת חשמלאי המתקין את המתקן – ייעודי למתקן PV.
- טופס כיוונון מהפך ( ממיר ) של יצרן המהפך. טופס זה, ניתן יהיה לקבל רק בשלב מתקדם יותר, לאחר ביצוע הגדרת הממיר ושיוכו אל אתר סולארי המדובר. את הטופס על המתקין לקבל ישירות מהיצרן של המהפך. הטופס יכיל את מספר הסידורי של המהפך, ואת חותמת היצרן, כאשר הכיוונון שלו מבוצע על סמך סך ההספק של המערכת, אשר מצוין בבקשת שילוב מתקן הייצור המדובר.
- תצהיר למיתקן שאינו נדרש בהיתר בנייה. תצהיר זה, חייב להיות חתום ע"י בעל הנכס יחד עם עורך דין.
- אישור קונסטרוקטור של המתקן הסולארי. אישור זה ניתן לקבל מכל מהנדס בניין/ קונסטרוקטור אשר רשאי לבדוק ולחתום על אישור כזה. במידה וחלק מהמתקן הסולארי מותקן על פרגולה, על הקונסטרוקטור לאשר כי הפרגולה יכולה לשאת במשקל של המערכת המותקנת עליה.
- מפרט טכני של סוג הפאנל הסולארי המותקן במערכת הסולארית – מהשלב הקודם.
- תוכנית העמדה של המערכת הסולארית לרבות ציון מיקום הממיר – מהשלב הקודם.
- תוכנית חד קוית של מערכת הסולארית לרבות תוכנית הארקות – מהשלב הקודם.
- אישור בדיקה חתום ע"י בודק חיצוני. טופס בדיקה זה כמובן יהיה מלא וחתום ע"י בודק חיצוני שהזמנתם בשלב הקודם. בטופס יצוינו בין היתר ערכי מתחים, כיוון סיבוב, התאמת תוכנית חד קוית ותוכנית הארקות למותקן בפועל, אישור כי מערכת LOM של הממיר נבדקה ונמצאת תקינה. אישור בדיקה זה צריך להיות ללא הסתייגויות.
לאחר כמה ימים, במידה ולא חסרים פרטים/ טפסים, יצרו איתכם קשר ותתבקשו לשלם אגרה נוספת, אך אחרונה בתהליך זה. אגרה זו הינה עבור בדיקת המתקן ע"י נציד חברת החשמל והחלפת המונה למונה ייצור.
מיותר לציין שבעת בדיקת המערכת והחלפת המונה על החשמלאי להיות נוכח לאורך כל הבדיקה. נציג חברת החשמל יכול לדרוש לבצע בדיקה חוזרת למערכת/לבצע בדיקה חזותית של לוח הביתי אליו מחוברת המערכת הסולארית, ולוודא כי מערכת ה- LOM עובדת ותקינה.
תזכורת קטנה: רצוי מאוד לצלם את קריאת המונה הישן , בעת ההחלפה לחדש, אם כי החיוב האחרון למונה זה יהיה על סמך קריאה זו.
ברגע שיותקן המונה החדש,הסבירו לבעל המתקן כי המתקן הסולארי התחיל להזרים זרם למערכת החשמל, ובמקביל להזרים את הכסף שהושקע במערכת בחזרה לחשבון הבנק שלו.
המון בהצלחה לכל המתקינים !